Psychoterapia jedzących za dużo
Prowadzący szkolenie:
lek. med. Dagmara Kuczyńska-Ginko
psychoterapeuta i superwizor certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Psychoterapii Integratywnej i Systemowej, ma też certyfikat psychoterapeuty European Association for Psychotherapy (EAP). Superwizor Certyfikowany przez Polską Federację Psychoterapii. Lekarz. Absolwent Studium Psychoterapii Polskiego Instytutu Psychoterapii Integratywnej. Twórca autorskich programów szkoleniowych. Jest nauczycielem i superwizorem 4-letniego Studium Psychoterapii Integratywnej. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń jedzenia i zaburzeń osobowości. Poetka i artysta-grafik, prowadzi także prywatną praktykę.
Charakter i zakres szkolenia
Szkolenie jest propozycją dla profesjonalistów pomagających pacjentom nadużywającym jedzenia. Wprowadza do alternatywnej, psychoterapeutycznej — w stosunku do rozlicznych diet — koncepcji zmiany modelu żywienia. Szkolenie przygotowuje do tworzenia autorskich programów terapii dla osób z problemami nadwagi, otyłości i objadających się. Szkolenie jest przewidziane dla profesjonalistów prowadzących psychoterapię lub pomoc psychologiczną, posiadających wyższe wykształcenie w naukach społecznych, humanistycznych lub medycznych.
Forma zajęć
Ćwiczenia, wykłady, self-experience, prezentacja multimedialna.
Program szkolenia
- Jedzenie normalne i jedzenie nienormalne — diagnoza wg DSM IV-TR.
- Wywiad z pacjentem i rodziną.
- Historia jedzenia w ujęciu antropologicznym — do jakiego jedzenia jesteśmy przystosowani przez naturę.
- Stajemy się tym, co zjadamy. Fizjologiczne, biologiczne, chemiczne, fizyczne oddziaływanie materii na ciało, umysł i duszę.
- Wokół rodzinnego stołu — jedzenie to sprawa rodzinna. Podejście systemowe.
- Wpływ osobowości na model i nawyki żywienia.
- Społeczne i kulturowe uwarunkowania jedzenia. Rola marketingu, reklamy, przekazów medialnych.
- Psychoterapia zaburzeń jedzenia.
- Jak w gąszczu dobrych rad i inwazji dietetyków znaleźć miejsce dla siebie.
- Nadwaga i otyłość — tworzenie programów autorskich dostosowanych do pacjenta.
- Terapia grupowa osób objadających się.
- Głodówki i niedojadanie, naturalne przystosowanie się do okresów głodu.
- Pokarmy rytualne. Mity i przekonania na temat jedzenia.
- Żywienie w somatycznych i psychicznych dysfunkcjach organizmu.